V kuchyni
Ryby jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a většinou mají nízký obsah tuků. Připravují se nejrůznějším způsobem: smaží se, praží, pečou, grilují, dusí a vaří.
Jazyk mořský je základem velkého počtu klasických francouzských pokrmů, jako je filets de sole Joinville a Escoffierův timbale, nejlepší je ale grilovaný nebo připravený „po mlynářsku“. Kambala velká se vaří ve vodě nebo v páře a podává s předem připravenou omáčkou, oproti tomu sušený platýs, jinak také halibut se dusí nebo griluje a podává politý máslem, pečený v troubě nebo se lehce povaří v bílém víně á la dieppoise a obkládá se garnáty a mušlemi.
Kambala obecná se upravuje obdobným způsobem. Další platýsovité ryby, například limanda obecná, jazyk mořský, kambala říční, platýs velký a platýs megrim, se servírují grilované nebo „po mlynářsku“.



































0 komentářů u „Ryby“