
Sklep
Konzumní brambory k dlouhodobějšímu uskladnění je vhodné skladovat při teplotách kolem 5 °C. Nejlépe pak v dobře větratelném a hlavně tmavém sklepě. Světlo totiž způsobí, že hlízy začnou zelenat, díky čemuž se v nich začne tvořit solanin, který způsobuje zažívací potíže.
V teplejším prostředí pak začnou mnohem rychleji klíčit, začnou ztrácet vlhkost („scvrkávat“ a hnít. Naopak při teplotách nižších než 3 °C mohou namrzat a pak většinou sládnou. Tento jev lze částečně odstranit skladováním brambor při teplotách 8 – 12 °C.
Rozhodně neskladujte brambory igelitových pytlích. Mnohem vhodnější jsou bedýnky, které mají mezery ve dně i na stěnách. Brambory totiž pro správné uskladnění potřebují vzduch ze všech stran.
Chceme-li aby brambory chutnaly opravdu tak, jak mají, je naprosto nezbytné vědět, dle čeho je skladujeme. Rozhodně bychom si asi nepochutnali, když bychom brambory skladovali např. vedle kanystru s benzinem. Dbejme tedy na hygienu a bezpečnost skladování.
Lednice
Ne každý má však k dispozici sklep, proto lze brambory skladovat také v ledničce (v boxech pro zeleninu), ale málokomu z nás se větší množství brambor do chladničky vejde.
Doporučené skladování pro konzumní brambory pozdní do +4 až+ 7 °C.
Brambory konzumní rané nejsou pro dlouhodobé skladování vhodné.
Balkon
Proto chceme-li i tak větší množství brambor skladovat doma, můžeme použít krabici vyloženou polystyrenem, kterou umístíme na balkon a kterou ještě zakryjeme pytlovinou nebo starým kobercem.
V minulých dobách se brambory skladovaly v krechtech. Krecht je jáma vystlaná slámou, na kterou se nasypaly brambory, na ně se dala vrstva slámy a celé se to zasypalo zeminou. Krecht se zakládal přímo u pole a sloužil k dlouhodobému ukládání a skladování brambor, ale i jiných polních plodin. Dnes se krechtování používá jen zřídka. V současné době se brambory skladují ve velkoskladech, což jsou rozsáhlé klimatizované sklepy.
Bramborové výrobky jako jsou bramborové moučky, snacky a chipsy skladujte v suchém skladu, kde je sucho, temno a teplota do 25°C. Vždy se ovšem řiďte instrukcemi uvedenými na obale.
Brambory dle trvanlivosti
Čerstvé brambory
U čerstvých brambor se neuvádí datum minimální trvanlivosti, ale musí být zdravé, bez známek hniloby a plísní, nevykrájené. V obchodě si lze koupit brambory balené či si je volně vybrat.
A jak dlouho je můžeme skladovat?
To záleží především na kvalitě skladování a odrůdě brambor, ale obvykle to bývá 5 až 8 měsíců při ideálních podmínkách (temno, vlhko, chlad).
Upravené brambory a výrobky z nich
Brambory loupané syrové vakuované je nutno spotřebovat do 5 dní od data výroby a skladovat v lednici.
Doporučené skladování: do +6 °C, přičemž se řídíme instrukcemi dodavatele, které jsou uvedeny na etiketě.
Vařené vakuované brambory lze skladovat v ledničce až 4 týdny od data výroby.
Doporučená doba spotřeby se však může lišit dle výrobce a způsobu zpracování.

Rizika skladování brambor
Jsou-li brambory nevhodně skladovány, mohou se pro nás stát zdravotním rizikem. Jsou-li napadané hnilobou, nikdy je nevykrajujte a vyhoďte celou hlízu. Hniloba je v celé hlíze, i když na první pohled není viditelná. Kromě hniloby mohou brambory naklíčit, zezelenat a tím se v nich zvýší obsah solaninu. Zelené a naklíčené brambory bychom take neměli konzumovat.
O bramborách jsem ani vše nevěděla, díky za zajímavý a poučný článek.
Barboro, děkujeme Vám :-)